Anmeldelse af Yiynova MVP22U+IPS

3
21

union-jack2_tinyREAD THIS REVIEW IN ENGLISH BY CLICKING HERE!!!

I december 2014 sendte Yiynova en ny og større tegneskærm på markedet, MVP22U+IPS (version3), og de forbedrede tekniske specifikationer og mine gode erfaringer med firmaet taget i betragtning, besluttede jeg at opgradere.

[spacer size=”20″]

Det er godt og vel 2 år siden jeg skrev min anmeldelse af tegneskærmen MSP19U fra Yiynova, og siden da er skærmen blevet brugt flittigt både i mit professionelle arbejde som grafiker, men også privat med illustrationer og i høj grad tegneserietegning. Og jeg har, med andre ord, været meget, meget tilfreds med skærmen.

Så blev jeg gjort opmærksom på Yiynovas nye storskærm i fuld HD, og jeg besluttede mig for at en opgradering var fornuftig. Efter at have brugt MVP22U+IPS (v3) næsten dagligt den seneste måneds tid, tænker jeg at jeg er i stand til at sætte et par ord på mine erfaringer med skærmen.

Yiynova-MVP22U-IPS-anmeldelse-review-01

På den rene tekniske og fysiske bane, er der sket et par store ændringer. For det første er skærmen blevet en del større – den er nu 22 tommer, i forhold til den gamle på blot 19 tommer, og det er faktisk tre tommer man godt kan mærke. MSP19U’eren havde en skærmdimension på 41×25 cm, og den nye MVP22U+IPS (v3) er på 48×27 cm. Formatet er ændret fra 16:10 til 16:9, hvilket giver en mere bredformatsskærm, som er bedre at arbejde med i grafiske programmer, da det giver mere plads til menuer i siderne og et større kanvas i midten.

MVP22U+IPS (v3) er født med et nyt tilslutningsstik. Den gamle var med VGA, og den nye er med DVI. Ifølge Yiynova er det for at imødekomme en efterspørgelse på det grafiske marked. Hvis man ikke har et DVI-stik i sin computer, er det dog ikke noget problem, da der følger diverse adaptorstik med. Jeg har nu min opkoblet via et HDMI-stik, hvilket fungere rigtigt fint. Skærmen skal dog stadig også tilsættes et USB-stik, for at tegnepennen også virker.

Yiynova-MVP22U-IPS-anmeldelse-review-dvi-hdmi

Samtidigt er skærmopløsning blevet i fuld HD. På den gamle skærm var opløsningen 1440×900 pixel, og den nye kan bryste sig af 1920×1080 pixel. Skærmteknologien er også ny, hvor den gamle var TFT LED, er den nye i IPS, hvilket giver bedre billeder og farver. Dog fandt jeg det nødvendigt at kalibrere skærmen inden brug, da farverne ikke stemte overens med dem på min kalibreret bærbar. Jeg brugte en “i1 Display Pro” til hurtigt at få et tilfredsstillende resultat.

Opsætningen af skærmen er præcis den samme som på den gamle MSP19U, så hvis du vil have tips til dette, kan du med fordel læse anmeldelsen HER.

Yiynova-MVP22U-IPS-anmeldelse-review-hotkeys

En anden ting man lægger mærke til på skærmen, er, at Yiynova har ladet sig inspirere af Wacom, og sat hotkeys på skærmen. Der sidder nu otte knapper i toppen af skærmen, som er forprogrammeret til forskellige opgaver, men de kan heldigvis omprogrammeres til at passe til lige netop det man selv bruger mest. Noget af det første jeg gjorde, var at give den første knap ctr+z funktionen, da det er det jeg bruger mest. Det er fint at der er kommet knapper på skærmen, men da de sidder i toppen af skærmen, kommer man (jeg!) ikke til at bruge dem så meget. Det er simpelthen upraktisk at skulle flytte hånden og armen så højt op. Og derudover er knapperne overraskende hårde at trykke på – der skal bruges unødvendig meget kraft for at få dem til at respondere. Jeg forstiller mig at knapperne er sat i toppen, for at undgå at skulle sætte knapper i begge sider for at imødekomme både højre- og venstrehåndede brugere, men kompromiset er ikke optimalt. Men med dét sagt, så ér det et skridt i den rigtige retning, og de bliver da også brugt i min arbejdsgang.

Teknologien bag tegnepennen har fået et lille nøk opad på papiret. Den har stadig en trykfølsomhed på 2048 levels (hvilket vil sige man i teorien kan tegne med 2048 forskellige tykkelser med én brush uden at skifte størrelse), og nu registrere skærmen ens pennestrøg hele 200 gange i sekundet, hvor den kun gjorde det 133 gange i sekundet på den gamle.

Yiynova-MVP22U-IPS-anmeldelse-review-02

I modsætning til den gamle MSP19U, som gik i stykker efter 14 dage, har den nye MVP22U+IPS (v3) kørt som en velsmurt maskine mange timer næsten hver dag, uden så meget som et pip. Den virker bare, og det er en sand fornøjelse at tegne på den. Jeg har brugt den hovedsageligt i Manga Studio og Photoshop, men der skulle ikke være noget i vejen for at bruge den optimalt i alle programmer der understøtter trykfølsom tegneskærme. Og hvis programmet ikke understøtter dette, så fungere den selvfølgelig stadigvæk, men bare uden trykfølsomheden. Siden jeg fik skærmen, har jeg udelukkende brugt denne til mine tegneseriesider på Nordenfjords.nu, som f.eks. den HER og den HER.

MVP22U+IPS (v3) er noget dyrere end den gamle MSP19U, hvilket er helt naturligt i forhold til de forbedringer den har undergået. I dag kan du købe den gamle MSP19U til knap 4800 kroner, og den nye og større MVP22U+IPS (v3) koster 899€ inkl. moms og forsendelse, altså i omegnen af 6700 kroner – altså godt 1900 kroner mere. Taget den større og formatmæssige bedre skærm, nu i fuld HD, i betragtning, så synes jeg det er penge givet godt ud. Det skal dog siges, at hvis du allerede har en MSP19U, så synes jeg ikke helt der er grund til at opdatere, men hvis du står overfor at skulle købe din første skærm, så skal du helt klart vælge at poste lidt flere penge i projektet, og vælge den nye MVP22U+IPS (v3) … det er en rigtig, rigtig god investering.

Yiynova-MVP22U-IPS-anmeldelse-review-03

Hvis du overvejer at anskaffe dig en Wacom Cintiq i samme 22 tommers størrelse i HD, så skal du forberede dig på at lægge mindst 14.000 kroner for den. Altså mere end dobbelt så meget som MVP22U+IPS (v3) fra Yiynova. Hvis man sætter Yiynova op imod Wacom, så vinder Yiynova med flere banelængder når vi snakker “value-for-money”.

KONKLUSION
Jeg giver MVP22U+IPS (v3) fra Yiynova mine varmeste anbefalinger. Du får ikke en bedre tegneskærm for de penge, og der er ingen logisk grund til at betale dobbelt så meget for den urimelig meget dyrere Wacom Cintiq. Der er stadig plads til forbedringer, men overordnet set får man et kreativt monster for en forholdsvis billig penge.

KARAKTER: 9 af 10

Som altid, hvis du har spørgsmål til YIYNOVA MVP22U+ISP (v3), er du velkommen til at smide en kommentar herunder, så skal jeg gøre mit bedste for at svare.

Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du med fordel læse min anmeldelse af Yiynovas forgænger, MSP19U, HER.

[box title=”PRO-TIP” color=”#3c6619″]
Jeg vil stærkt anbefale dig at anskaffe dig en “tegne-handske” til når du arbejder med skærmen – eller en hvilken som helst tegneskærm, for den sags skyld. Jeg bruger en virkelig fin handske som Yiynova selv har udviklet, ARTIST GLOVE. Handsken har kun én finger, lillefingeren, og rest er frie, hvilket gør at du har fri mobilitet og følsomhed med fingrene, bortset fra den som hånden hviler på på skærmen.

Yiynova-MVP22U-IPS-anmeldelse-review-artist-glove

Hvis du ikke bruger en handske kan din hånd godt “klistre sig fast” til glasset, og din hånd hopper af sted i stedet for den sirlige friktionssløse bevægelse du kan opnår med en handske. Handskerne fra Yiynova sendes som par, en til højrehåndede og en til venstrehåndede, og i én one-size-fits-all størrelse.
[/box]

[box title=”KØB DEN I DANMARK” color=”#3c6619″]
amazon-iconDer findes i øjeblikket ikke nogen forhandler af denne tegneskærm i Danmark, og da Amazon ikke sender den slags til Danmark, skal du bestille den direkte fra Yiynovas europæiske kontor. Jeg har haft en del kontakt med dette kontor, og jeg har kun den bedste erfaring med dem – de er hurtige, flinke og troværdige. HER ER ET DIREKTE link til deres hjemmeside med MVP22U+IPS (v3).
[/box]

3 COMMENTS

  1. Hej Kim – jeg har lige opgraderet til windows 10.1 – pludselig er min trykfølsomhed i manga studio forsvundet- mener at have installeret driver korrekt – har du evt. et forslag til hvad der er gået galt? Tak :-)Torben

    • Hej Torben. Jeg har også lige været igennem en stor Windows opdatering for et par dage siden – jeg kan dog ikke se nogen steder at den nu skulle hedde Windows 10.1 … under alle omstændigheder virker min trykfølsomhed stadig fint i Manga Studio.

      Jeg har skrevet til Yiynova og spurgt om de kan genskabe problemet, og om de så har en løsning på vej.

  2. Hej Kim tak for hurtigt svar – måske tog jeg munden for fuld, da jeg kaldte den 10.1 – i anledning af opdatereringen har jeg også opdateret nogle AMD drivere – kan det være dem der driller?- tusind tak for din tid- :-)Torben

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.